Bouw ringdijk en sluis gestart voor overstromingsgebied Ham

Jaagpad langs Schelde in Wetteren vanaf 3 april tijdelijk afgesloten, omleiding voor fietsers voorzien

De voorbereidende werken voor de aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied Ham in Wetteren zijn rond. Op 3 april start de volgende fase, met de bouw van een ringdijk en een sluis. Fietsers moeten tijdelijk omrijden maar krijgen vanaf eind april een veilige doorgang via een containercorridor. Met dit Sigma-project creëert Vlaanderen een duurzame oplossing voor minder wateroverlast én meer riviernatuur. In het voorjaar van 2025 moet het hele project afgerond zijn, inclusief speelbos, vlonderpad en kijkwand in het gebied.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Vanaf maandag 3 april staan de grondwerken ingepland voor de ringdijk, de nieuwe dijk rond het overstromingsgebied die moet voorkomen dat rivierwater het achterland in stroomt. Ook wordt gestart met de bouw van een in- en uitwateringssluis. Die moet ervoor zorgen dat het toekomstig overstromingsgebied vlot terug leegloopt nadat het Scheldewater heeft opgevangen. Door ook een inlaat te voorzien komt het gebied onder invloed van het getij. Zo krijgt zeldzame getijdennatuur er alle kansen. Met dit Sigma-project creëert Vlaanderen een duurzame oplossing voor minder wateroverlast én meer riviernatuur.”

Aannemer Hye nv voorziet een steiger zodat de aanvoer van grond, breukstenen en materiaal voornamelijk via het water kan verlopen en de hinder beperkt blijft. Vanaf 3 april wordt het jaagpad langs de Schelde afgesloten – van de Neerhekkers tot het Peperstraatje – voor de aanleg van de tijdelijke kade.

De aannemer voorziet een veilige passage voor fietsers ter hoogte van de steiger. Infoborden geven de omleiding aan via de Voordestraat, Wetterensteenweg, Cooppallaan, Peperstraatje en Tragelweg. De aannemer verwacht de werken af te ronden op 28 april en het jaagpad opnieuw open te stellen. Fietsers kunnen dan ter hoogte van de loskade in beide richtingen door een containercorridor rijden.

Wanneer de ringdijk klaar is, verlagen we de Scheldedijk tot een overloopdijk waarover Scheldewater het overstromingsgebied kan inlopen bij hoge waterstanden. Ook graven we een geul uit in het gebied waar de vroegere Schelde liep en leggen we een speelbos aan. Tot slot maken we een verhoogde zone aan de kant van de bewoning om de aanwezigheid van knijten tegen te gaan. Verder komt er een vlonderpad en een kijkwand in het gebied.

“De aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied Ham in Wetteren past binnen het bredere project Scheldemeander Gent-Wetteren, en maakt deel uit van het Sigmaplan dat Vlaanderen in bescherming neemt tegen overstromingen vanuit de Schelde en haar zijrivieren”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters. Daarnaast zal er dagelijks, op het ritme van het getij, water het gebied in- en uitstromen waardoor er waardevolle getijdennatuur zal ontstaan met zeldzame slikken en schorren. Zo wacht Ham een mooie toekomst als uniek en toegankelijk Scheldenatuurgebied. De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos voeren de werken uit.


Contactgegevens (niet voor publicatie)
Carolien Peelaerts, stafmedewerker Communicatie De Vlaamse Waterweg nv
M 0498 94 58 88, E [email protected]


Het Sigmaplan beschermt Vlaanderen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren bij stormtij door de aanleg van hogere dijken en natuurlijke overstromingsgebieden. Daarnaast zorgt het plan voor de bescherming, uitbreiding en recreatieve ontwikkeling van de unieke riviernatuur in de Scheldevallei. Het initieel plan dateert van 1976 en werd in 2005 geactualiseerd om in te spelen op de klimaatverandering met de bijhorende weersextremen en stijging van de zeespiegel. Het Sigmaplan wordt in verschillende fases uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over De Vlaamse Waterweg

Neem contact op met

www.vlaamsewaterweg.be