Werken gegund voor fiets- en voetgangersbruggen over de Dijle

Eind 2023 rechtstreekse verbinding tussen Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen

Over ongeveer een jaar zullen twee fietsbruggen over de Dijle voor een rechtstreekse verbinding zorgen tussen Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen. In de loop van september en oktober zullen de vier betrokken gemeentes en ook De Vlaamse Waterweg nv de gunning normaalgesproken goedkeuren. De werken op het terrein starten midden volgend jaar, al zullen de laswerken voor de brug in het atelier van de aannemer al vroeger starten. De eerste brug wordt geplaatst tussen de Broekstraat-Dijleweg in Rijmenam en Ravestein in Boortmeerbeek. De andere komt er tussen de Binnenbeekweg in Haacht en de Dijlestraat in Keerbergen. Met de aanleg van de twee bruggen krijgen voetgangers en fietsers er heel wat praktische fiets- en wandelverbindingen bij.

Ruim anderhalf jaar geleden tekenden de vier betrokken gemeentes een samenwerkingsovereenkomst, waarbij ze samen de helft van het investeringsbedrag voor hun rekening nemen. De Vlaamse Waterweg nv komt tegemoet voor de andere helft, met ondersteuning van het corona-relancefonds. Het prijskaartje voor de twee bruggen bedraagt circa 1,2 miljoen euro (exclusief btw).

In het najaar van 2023 staat de officiële opening gepland. “Met de aanleg van de bruggen over de Dijle komen er in de regio heel wat recreatieve en functionele verbindingen bij, zeker omdat de bestaande bruggen naar de overkant zich op een stevige rijafstand bevinden. Zo worden o.a. verschillende scholen in de regio beter bereikbaar, maar ook de verschillende natuurgebieden in het beschermd natuurpark Rivierenland. Een boost voor het fietsverkeer in de regio”, duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Wat de bouwstijl betreft, kan je de nieuwe bruggen vergelijken met de bestaande fietsbruggen over de Dijle in Tremelo en Werchter, al krijgen ze elk een eigen kleurenpalet.

Sigmaplan

De bruggen passen ook binnen de werken van het Sigmaplan voor meer waterveiligheid en meer natuurontwikkeling in Vlaanderen. In Pikhaken langs de Dijle, tegenover de dorpskern van Rijmenam, is een waardevol wetland in de maak. Op termijn volgt de aanleg van twee gecontroleerde overstromingsgebieden: Rijmenam en Hollaken-Hoogdonk. Zo krijgt de natuur in de regio een stevige duw in de rug. Tegen de tijd van afwerking ontsluiten de bruggen en de bijhorende fiets- en wandelwegen het grondgebied van de betreffende gemeentes als een erg aantrekkelijke bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.


Meer informatie (niet voor publicatie)

De Vlaamse Waterweg nv
Sander Belmans, projectingenieur Regio Centraal
T 0494 50 47 61, E [email protected]

Gemeente Bonheiden: Lode Van Looy, burgemeester ​
T 0468 54 52 33, E [email protected]

Gemeente Keerbergen: Jens Eggers, schepen ​
T 0479 46 24 11, E [email protected]

Gemeente Haacht: Steven Swiggers, burgemeester ​
T 016 26 94 35, E [email protected], openbarewerken@haacht.be

Gemeente Boortmeerbeek: Karin Derua, burgemeester

T 015 51 11 45, E [email protected]


De Vlaamse Waterweg nv beheert en exploiteert de waterwegen als een krachtig netwerk dat bijdraagt aan de economie, de welvaart en de leefbaarheid van Vlaanderen. De Vlaamse Waterweg nv versterkt het vervoer via de binnenvaart, zorgt voor waterbeheersing en vergroot de aantrekkelijkheid van de waterwegen voor recreatie, toerisme en natuurbeleving. ​ Vanuit de maatschappelijke zetel in Hasselt en onze zetels in Willebroek, Brussel, Antwerpen, Merelbeke en Mol werken ongeveer 1.350 personeelsleden van onze organisatie aan een slim, veelzijdig en welvarend waterwegennet. Kijk voor meer informatie op www.vlaamsewaterweg.be of volg ons op Facebook en Twitter.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over De Vlaamse Waterweg

Neem contact op met

www.vlaamsewaterweg.be