Roebos wordt terug natuurgebied

Werken starten in de loop van de maand november

Afgelopen jaren werd met de verschillende bestuursniveaus een inrichtingsvisie bekrachtigd voor de herinrichting van de Demervallei tussen Diest en Werchter. Ook het gebied Roebos in Zichem maakt onderdeel uit van deze beslissing. De herbestemming van recreatiegebied naar natuurgebied, die in juni van dit jaar werd beslist, krijgt nu vaste vorm. In een volgende fase wordt het natuurgebied hersteld en heringericht in functie van natuurlijke waterberging en de realisatie van natuurdoelen. Na de werken ontwikkelt hier een samenhangend geheel van natuurlijke oeverzones, waterpartijen, graslanden en natte natuur, over een oppervlakte van vijf hectare.

Dit plan heeft belangrijke gevolgen voor enkele bestaande weekendverblijfzones waaronder Roebos, waarvoor een gedeeltelijke uitdoving van de huidige bewoning wordt voorzien. Het agentschap Natuur en Bos heeft de intentie om in het gebied Roebos 22 eigendommen aan te kopen, die gelegen zijn in de zone die bestemd werd als natuurgebied. Ongeveer de helft daarvan is gelegen in de recreatiezone Roebos, een complex van vijvers en chalets, grotendeels opgetrokken in de jaren ‘70. Vandaag zijn reeds tien van deze eigendommen aangekocht door Natuur en Bos, dat binnenkort start met de afbraak van vijf voormalige weekendverblijven in Zichem. Men zal starten ​ met het verwijderen van constructies en verhardingen, vervolgens worden alle afval en niet-streekeigen beplanting verwijderd. Tenslotte krijgen de aanwezige vijvers een natuurlijke inrichting.

Niet enkel het herstel van kostbare natuur staat op de planning, men neemt ook maatregelen om de regio bij extreme weersomstandigheden te beschermen tegen wateroverlast. Overstromingsgebieden zijn essentiële buffers in het kader van het Sigmaplan van de Vlaamse overheid, ook voor de Demervallei is dit van toepassing. Deze werken worden sneller uitgevoerd dankzij Blue Deal-programma van de Vlaamse overheid waarbij maatregelen voorzien worden om te streven naar een betere waterhuishouding. Door de inrichtingswerken in Roebos wordt ongeveer een halve hectare vrijgemaakt van gebouwen, constructies en verharding. Hierdoor kan regenwater beter indringen in de bodem en het grondwater aanvullen.

Voor de herhuisvesting van de bewoners wordt nauw samengewerkt met de gemeente Scherpenheuvel-Zichem, de dienst Wonen van de provincie Vlaams-Brabant, RISO Vlaams-Brabant en de intergemeentelijke samenwerking Wonen aan de Demer. 

De start van de werken wordt voorzien in de loop van de maand november. Het fietspad Zichem-Testelt blijft bereikbaar, plaatselijk en tijdelijk kan het uitvoeren van de werken wel een impact hebben op de doorgang in de Uilenstraat.

Voor meer informatie:

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid

Evelien de Munter

T +32 (0)4 93 247 568
www.sigmaplan.be

Het Sigmaplan beschermt Vlaanderen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren bij stormtij door de aanleg van hogere dijken en natuurlijke overstromingsgebieden. Daarnaast zorgt het plan voor de bescherming, uitbreiding en recreatieve ontwikkeling van de unieke riviernatuur in de Scheldevallei. Het initieel plan dateert van 1976 en werd in 2005 geactualiseerd om in te spelen op de klimaatverandering met de bijhorende weersextremen en stijging van de zeespiegel. Het Sigmaplan wordt in verschillende fases uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid.

De Vlaamse Waterweg nv beheert en exploiteert de waterwegen als een krachtig netwerk dat bijdraagt aan de economie, de welvaart en de leefbaarheid van Vlaanderen. De Vlaamse Waterweg nv versterkt het vervoer via de binnenvaart, zorgt voor waterbeheersing en vergroot de aantrekkelijkheid van de waterwegen voor recreatie, toerisme en natuurbeleving. Vanuit de maatschappelijke zetel in Hasselt en afdelingen in Willebroek, Brussel, Antwerpen, Merelbeke en Mol werken ongeveer 1.350 personeelsleden van onze organisatie aan een slim, veelzijdig en welvarend waterwegennet. Kijk voor meer informatie op www.vlaamsewaterweg.be of volg ons op Facebook en Twitter.

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuur. Het agentschap staat in voor het beleid, het duurzaam beheren en het versterken van natuur samen met alle partners. Samen met veel verschillende partners creëert het agentschap een groter draagvlak voor natuur. De deur staat open voor iedereen: van een grote multinational die bomen wil planten tot een lokale jeugdbeweging die in een stukje natuur wil kamperen. Natuur en Bos is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het beheert 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien het agentschap ook anderen helpt bij het beheren van hun domeinen, beheert het agentschap in totaal zo'n 80.000 hectare bos en natuurgebied. Natuur en Bos staat duidelijk met zijn twee 'botten' op het terrein. Die terreinkennis en ervaring vormen belangrijke pijlers om het beleid te helpen voorbereiden.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over De Vlaamse Waterweg

Neem contact op met

www.vlaamsewaterweg.be